Procesul de planificare

Planurile de actiune sunt rezultatul procesului de luare de decizii cu privire la:

  1. Ce trebuie facut?
  2. Cand trebuie facut?
  3. Unde trebuie facut?
  4. De catre cine trebuie facut?
  5. Cum trebuie facut?
  6. Cu ce resurse trebuie facut?

In mediul competitiv si in permanenta schimbare din zilele noastre, o organizatie nu poate avea succes decat daca managerii sai stiu cum sa raspunda acestor intrebari in procesul de planificare.

La fel ca rezolvarea problemelor, planificarea poate fi privita ca un numar de pasi care pot fi adaptati la toate activitatile de planificare de pe toate nivelurile organizationale:

Pasul 1:

Stabilirea scopurilor si obiectivelor Functia de planificare incepe prin stabilirea scopurilor si obiectivelor, fara a caror declarare organizatia poate esua in incercarea de a-si stabili prioritatile si de aloca resurse.

Pasul al 2-lea:

Definirea situatiei prezente. Abia dupa ce conducerea a stabilit pozitia competitiva a firmei in raport cu competitorii sai, pot fi stabilite planuri cu privire la directia viitoare. In aceasta analiza este importanta identificarea punctelor slabe si forte ale organizatiei si a resurselor ce pot si utilizate pentru atingerea scopurilor.

Pasul al 3-lea:

Stabilirea de premise cu privire la conditiile viitoare. In aceasta etapa managerii evalueaza mediul intern si pe cel extern in incercarea de identifica acei factori care ar putea crea probleme in incercarea de atingere a obiectivelor. Apoi managerii prevad tendinte viitoare in functie de acesti factori, deoarece, desi dificila, anticiparea problemelor s a ocaziilor este o parte esentiala a procesului de planificare. Fiecare alternativa trebuie sa fie evaluata cu atentie din punctul de vedere al ipotezelor luate in calcul pentru ca acea alternativa sa fie eficace.

Pasul al 4-lea:

Crearea de alternative si stabilirea directiei. In timpul acestei etape, managerii dezvolta alternative si aleg acea varianta care pare cea mai portivita. Evaluarea include si o critica a premiselor pe care se bazeaza alternativa respectiva, fiind eliminate acele alternative care se bazeaza pe presupuneri nerealiste. Sunt luate decizii cu privire la actiunile viitoare.

Pasul al 5-lea:

Implementarea planurilor si evaluarea rezultatelor. Planificarea este prima dintre functiile elementare ale managementului si sta la baza celorlalte functii. Aceasta etapa a procesului de planificare subliniaza relatia dintre planificare si control: planurile de actiune reprezinta baza procesului de control.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment