Planificarea

Planificarea este un proces prin care organizatiile incearca sa anticipeze schimbarile in asa fel incat sa asigure atingerea obiectivelor organizationale.

Henri Fayol considera ca planificarea reprezinta cea mai importanta functie pe care o indeplinesc managerii. Orice organizatie se schimba odata cu trecerea timpului, aceste schimbari fiind determinate de mediul economic, politic, tehnologic si competitional aflat intr-o permanenta transformare.

Planificarea organizatiei este un proces formalizat de elaborare a unei reprezentari voite a starii viitoare a organizatiei si de specificare a modalitatilor de punere in practica a acestei vointe. A planifica inseamna a te pregati acum pentru ce vei face in viitor.

Planificare se caracterizeaza printr-o atitudine de angajare fondata pe anticipare, finalizare si vointa. Ea determina, de o maniera explicita, o stare dorita la un orizont dat, care nu poate fi atinsa prin cursul natural al lucrurilor, fiind necesare organizarea unor actiuni multiple pentru atingerea acestei stari.

Provocarea in procesul planificarii consta in a lua decizii care sa asigure cu succes viitorul organizatiei. Planificarea este un proces care nu se incheie odata cu crearea unui plan, ci continua cu implementarea acestuia, tinandu-se cont de faptul ca in etapa de implementare si control, planul poate necesita imbunatatiri sau modificari menite sa il faca mai eficient. Planificarea este o activitate de luare de decizii care reprezinta baza procesului de management si care ii ajuta pe manageri sa organizeze, conduca si controleze, oferind organizatiei o tinta si o directie. Relatia dintre planificare si celelalte functii ale managementului este ilustrata in figura urmatoare:

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: