Metode si tehnici specifice de management previzional

In teoria si practica manageriala un loc important il ocupa metodele si tehnicile specifice de management.  Acest grup de metode si tehnici se foloseste pentru rezolvarea cat mai eficienta a unor probleme specifice diferitelor functii ale conducerii.  Din acesta categorie de metode si tehnici de conducere putem mentiona urmatoarele : metode si tehnici ale managementului previzional (extrapolarea, tehnica ritmului mediu, metoda trendului de dezvoltare), metode si tehnici de stimularea a creativitatii personalului, delegarea, sedinta, tabloul de bord, diagnosticarea, planul de afaceri, ca instrument al managerului performant.

Extrapolarea

Extrapolarea porneste de la ideea ca, legea cresterilor din trecut va determina cresterea viitoare cel putin pentru o perioada scurta de timp.Ea poate fi folosita cu succes in previziunile pe termen scurt, in perioada de timp care precede inovarea. Limita principala a tehnicilor de extrapolare consta in aceea ca, acestea nu au in vedere efectul ce-l provoaca progresul tehnic, ca urmare a unor idei inovatoare sau alti factori care se modifica radical fata de perioada precedenta.

Tehnica ritmului mediu

Se bazeaza pe premisa ca tendinta de evolutie în viitor va respecta în general un anume ritm de dezvoltare din perioada anterioara.

Tehnica Delphy

Tehnica Delphy este o metoda intensiva folosita in special in prognoza comerciala si tehnologica pe termen lung. Metoda consta in consultarea unui grup de specialisti asupra problemelor care formeaza obiectul cercetarii. Specialistii lucreaza individual.

Etapele aplicarii tehnicii Delphy sunt urmatoarele:

Pregatirea si lansarea anchetei

     Organizatorii anchetei definesc domeniul prognozat, intocmesc un chestionar cu intrebari vizand domeniul respectiv si selectioneaza specialistii care vor fi selectionati prin formular. Chestionarele sunt intocmite si expediate specialistilor.

Desfasurarea propriu-zisa a anchetei

      Etapa consta in completarea chestionarului si prelucrarea raspunsurilor primite. Daca nu se obtine un acord de minimum 50% privind opiniile exprimate de specialisti la subiectul acordat, se va intocmi un nou chestionar de va avea ca anexa, sinteza raspunsurilor la chestionarul anterior. Noul chestionar va solicita pareri suplimentare din parte specialistilor, pentru lamurirea unor aspecte.

Specialistii consultanti trebuie sa aprofundeze primele lor raspunsuri. Cunoscand opiniile exprimate de celelalte persoane chestionate, fiecare specialist va putea tine seama in completarea celui de al doilea chestionar, de unele aspecte ale problemei pe care initial le-a neglijat, sau de factori pe care i-a ignorat.

Iteratiile vor continua pana se obtine o acceptare de minim 50% asupra opiniilor exprimate de specialisti.

Valorificarea rezultatelor analizei cuprinde analiza, sintetizarea si interpretarea informatiilor culese. In urma analizei rezultatelor, managementul organizatiei va adopta deciziile necesare.

Factorii de succes ai tehnicii Delphy sunt urmatorii:

  • Precizarea clara a problemelor si a experientei si pregatirii participantilor la ancheta;
  • Precizarea limitei de timp pentru returnarea chestionarelor completate;
  • Precizarea modului de cointeresare a specialistilor.

Tehnica scenariilor

 Se bazeaza pe tehnica folosita in cinematografie. Se elaboreaza un scenariu de dezvoltare a unui eveniment care in momentele critice impune o optiune pentru una sau alta din alternativele posibilele.

Un scenariu este o previziune care se elaboreaza pornind de la un numar finit de ipoteze urmarind efectele realizarii sau nerealizarii lor asupra starii unui sistem, printr-o analiza logica care tine seama atat de modul de comportare cel mai probabil al factorilor de decizie cat si de modul in care diferite ipoteze se influenteaza reciproc.

Scenariile se impun din ce in ce mai mult ca o tehnica eficienta de prognoza deoarece perioada zilelor noastre este caracterizata printr-o serie de tendinte care fac dificila aplicarea multor altor tehnici de prognoza. Azi constatam ca:

  • gradul de incertitudine privind evolutiile viitoare creste continuu;
  • numarul interdependentelor creste de asemenea;
  • ritmul schimbarilor este tot mai accelerat;

Un scenariu permite, pornind de la solutiile alternative pe care ni le ofera, un rationament care sa ne permita ca in final sa luam cele mai bune decizii.

Primul pas in constructia unui scenariu consta in identificarea variabilelor cheie ale sistemului si explicarea actiunii lor asupra sistemului in corelatie cu celelalte variabile. Acest prim pas reprezinta construirea bazei scenariului.

Urmeaza apoi evolutia, etapa in cadrul careia urmeaza sa vedem cum evolueaza sistemul sub efectul variabilelor cheie a restrictiilor si a elementelor favorabile.

Al treilea pas il reprezinta descrierea sistemului la momentul ales din viitor si aceasta se poate face folosind tehnicile uzuale de prognoza. Este de dorit ca descrierea obtinuta sa fie cat mai detaliata, deoarece pornind de aici urmeaza sa se defineasca strategiile posibile si in final sa se aleaga strategia optima de urmat.

Tehnica Pattern

Este un procedeu care isi propune stabilirea drumului si a momentului de atingere a unui obiectiv deosebit de important. Particularitatea metodei consta in inversarea procesului de gandire in sensul ca mai intai se stabileste momentul atingerii obiectivului si ulterior se stabileste programul general si programele partiale pentru atingerea obiectivelor.

Aceasta metoda s-a utilizat prima data la NASA la programul Apollo.

Avantajul metodei: scopul predomina iar mijloacele nu mai conteaza.

Advertisements
%d bloggers like this: